Om Kognitiv Beteendeterapi
KBT- kognitiv beteendeterapi är en psykoterapiform som integrerar kognitiv terapi och beteendeterapi. Grundidén är att hur vi mår beror på hur vi tänkar och agerar. Syftet med terapin är att förändra individens tanke och handlingsmönster och KBT brukar karakteriseras som en strukturerad, mål- och problemorienterad typ av terapi.
K:et i KBT står för Kognitiv. Kognitioner i psykologisk kontext innebär bland annat tankar, föreställningar, uppmärksamhet, minne, problemlösning och fantasier. Kognitioner har också att göra med hur vi tar in och tolkar information. Inom KBT så menar man att hur vi tänker har en avgörande inverkan för hur vi känner och agerar.
B:et står för Beteende. Här arbetar man med att förändra beteenden genom olika tekniker och på detta sätt påverka tankar och känslor inför situationer som upplevs hotfulla. Beteendeterapin utgår från inlärningspsykologin och behandlingen utgår från tesen ¨kan man lära in ett beteende så kan man lära om ett beteende.¨ Inom KBT så utgår man från att tankar, känslor, kroppsliga reaktioner och beteenden hänger ihop och påverkar varandra.
Några av KBT:s främsta tillämpningsområden idag är ångesttillstånd såsom specifik fobi, social fobi, paniksyndrom, GAD samt depressioner och olika typer av stressproblematik kopplat till individ, kroppsuppfattning och relationer.